Розпочинаємо рік цікаво: ідеї для хобі

hobi1

Пам’ятайте вічні обіцянки почати нове життя з понеділка, з наступного місяця, з Нового року? Вже настав 2018 рік, так що зараз – найкращий час для тих, хто давно хотів знайти собі цікаве захоплення. Пропонуємо Вам список найоригінальніших і найцікавіших хобі 2018 року.

Каліграфія і леттерінг

kaligrafiya

З дитинства мріяли про красивий почерку? Вам підійде каліграфія і новий модний різновид – леттерінг. Ці хобі простіші і доступніші, ніж малювання, зате вони точно так же розвивають дрібну моторику, уяву, творче мислення.

Про каліграфію всі ми чули в школі. Цей термін запозичений з давньогрецької мови і означає мистецтво красивого письма, спосіб красивого написання букв. Тут важливо враховувати різні чинники – перо, яким виводяться лінії, якість паперу і чорнила, натиск. Професіонали рекомендують новачкам починати з пір’яних ручок і простих шрифтів, поступово переходячи до більш складних.

Леттерінг – це незвичайний спосіб малювання буквами і словами. На відміну від шрифту, де кожна буква пишеться певним чином і багаторазово повторюється, в леттерінгу кожен раз виходить унікальний малюнок. Дизайнери часто використовують леттерінг для оформлення закладів та брендів. Це хобі дає можливість пофантазувати і самостійно придумувати композицію, форму букв і декоративні елементи.

Освоїти каліграфію і леттерінг допоможуть спеціальні курси і майстер-класи, а також численні відео-уроки, які можна знайти в інтернеті. Трохи терпіння і посидючості – і з-під Вашого пера будуть виходити букви-шедеври. Це корисне хобі: Ви зможете красиво підписувати вітальні листівки для друзів і близьких.

Миловаріння

milovarinnnya

Сучасні люди звикли купувати готові речі. Іноді це набридає, хочеться зробити щось своїми руками, тому зараз такий популярний хендмейд. Мило ручної роботи – відмінний полігон для експериментів, тим більше, обладнання для його створення знайдеться на будь-якій кухні, а відсутні інструменти і необхідні інгредієнти можна купити в хобі-магазині або замовити в інтернеті.

Для створення оригінального «крафтового» мила Вам знадобиться силіконова форма, ваги, ємності, палички або ложки для перемішування і власне інгредієнти. Спочатку варто подивитися відео-уроки, відвідати майстер-клас або прочитати опис процесу. Новачкам підійдуть перевірені рецепти, від яких можна поступово перейти до власних експериментів.

Хочете зробити корисне для здоров’я мило – підберіть лікарські трави. Для приємного аромату додайте в мильну основу ефірних масел або ароматизаторів, а для декору використовуйте барвники, блискітки та інші елементи. Створення оригінальних рецептів, робить миловаріння схожим на алхімію, а результат обов’язково порадує Вас і Ваших близьких.

Плейнспоттінг і фрізлайт

pleinspotting

Якщо у Вас є хороша фотокамера, але традиційна фотографія Вам вже набридла, – спробуйте плейнспоттінг або фрізлайт. Це оригінальні хобі, які освіжать любов до фотомистецтва.

Плейнспоттінг – це «фотополювання» на літаки. Це захоплення вже багато років об’єднує безліч людей по всьому світу: любителів техніки, романтиків, які мріють про небо і подорожі, фотографів, бажаючих дістати красиві кадри. Всі вони стежать за літаками, як правило, в безпосередній близькості від злітно-посадкових смуг. Вони схожі на колекціонерів: хтось «полює» за однією-єдиною моделлю літака, хтось стежить за певною авіакомпанією, хтось фотографує «сталевих птахів» на заході.

Не соромтеся відвідувати тематичні групи в інтернеті – новачкові розкажуть про найкращі місця для зйомки, про гласні і негласні правила, дадуть цінні поради.


Фрізлайт перекладається як «заморожене світло». Знадобиться фотокамера з виставленою довгою витримкою – від п’яти секунд і вище, а також один або кілька джерел світла – наприклад, різнокольорових. Принцип простий: тиснете на спуск і рухаєте перед об’єктивом джерелом світла, і на знімку вийде малюнок з світлових слідів. Можна малювати букви, цифри, символи, фігури. При певному досвіді і правильному підході будуть виходити по-справжньому вражаючі кадри.

Ебру

ebru

Оригінальна декоративна техніка Ебру – це древнє турецьке мистецтво перенесення на папір зображення, яке спочатку створюється на воді нерозчинними фарбами. У підсумку виходить унікальний малюнок, стиль якого не схожий ні на одну з технік малювання.

Спеціальні фарби для Ебру можна виготовити самостійно – заводські коштують недешево, а для забави або перших кроків краще використовувати дешеві й доступні компоненти. Для створення Ебру-фарб знадобляться масляні фарби і розчинник, за допомогою якого їх потрібно розвести до рідкого стану. Воду варто налити в широку чашу і додати трохи крохмалю.

Найцікавіша частина, зрозуміло, саме малювання по воді. Художник готує необхідний малюнок, перекочуючи фарбу по поверхні води тонким пензлем, після чого обережно опускає папір під воду і виймає, переносячи на нього зображення. Залишається тільки висушити малюнок. Щоб дізнатися про тонкощі цього цікавого хобі, можна сходити на майстер-класи або просто подивитися відео-ролики в інтернеті.

Карвінг

karving

Популярний сьогодні і кулінарний карвінг – мистецтво художнього різання по овочах і фруктах, яке прийшло до нас із давньої південно-східної Азії. У сучасному світі з’явилося безліч нових інструментів і технік для створення творів кулінарного мистецтва.

Карвінг – прекрасна можливість втілити в життя фантазії на тему різних візерунків і декору. Картини з овочів і фруктів можуть стати і прикрасою святкового столу, і ефектним елементом інтер’єру.

Для створення просунутих композицій знадобиться спеціальний набір інструментів для карвінгу, головним з яких є тайський ніж. Звичайно, для створення шедеврів потрібно багато працювати, але базові навички карвінгу доступні всім.

Новачкам вистачить гострого ножа з тонким гнучким лезом – з його допомогою можна створювати цікаві візерунки. Підійдуть практично будь-які овочі і фрукти. Головне, щоб плоди були щільними і пружними, а поверхня була рівною і красивою. Дайте собі час – і майстерність прийде ,а всі невдалі експерименти можна просто-напросто з’їсти.

Ось такі цікаві варіанти хобі можна обрати для того, щоб творчо розвиватися в Новому 2018 році. Фантазуйте! Удачі!